Σημαντικό το κόστος για την υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ των Ελλήνων αγροτών

Σημαντικό το κόστος για την υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ των Ελλήνων αγροτών

Αρ. Πρωτ. 11289/31.05.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Είναι γνωστό ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την συμπλήρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών-δηλώσεων ΟΣΔΕ, για την ενεργοποίηση της καταβολής της ενιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2006-2013) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο, της συμπλήρωσης δηλαδή των απαραίτητων δηλώσεων ΟΣΔΕ, στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, βάσει συγκεκριμένων τιμοκαταλόγων που απέστειλε η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όμως, αφενός το κόστος βάσει των προτεινόμενων τιμοκαταλόγων ήταν ήδη αρκετά σημαντικό, αλλά αφετέρου πολλές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αναπροσάρμοσαν τις τιμές αυτές σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα.
Αποτέλεσμα, μια πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που δυσκολεύει αφάνταστα τους Έλληνες αγρότες, μια που στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγρότες θα μπορούσαν από μόνοι τους να συμπληρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς φυσικά να επιβαρυνθούν κανένα απολύτως κόστος.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:


- Ποιος είναι ο εγκεκριμένος τιμοκατάλογος της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά τη συμφωνία της με το αρμόδιο Υπουργείο;

- Υπάρχουν δυνατότητες για μείωση των τιμών του καταλόγου αυτού;

- Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο, ότι πολλές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εφαρμόζουν άλλη πολύ υψηλότερη τιμολογιακή πολιτική για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, και αν ναι τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη μείωση των τιμών αυτών;

- Έχει τη δυνατότητα όποιος αγρότης επιθυμεί, να συμπληρώσει και να υποβάλλει μόνος του τις σχετικές δηλώσεις;

- Οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν φέτος και θα ισχύουν για όλο το χρονικό διάστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (2006-2013) ή θα πρέπει κάθε χρόνο να επαναλαμβάνονται;

Απάντηση Υπουργείου